De Bijeenkomsten

Wekelijks komen wij op de woensdagavond om 19:30 uur bijeen met gemiddeld zo’n 15-25 man. Dit zijn besloten bijeenkomsten die enkel toegankelijk zijn voor ingewijde leden van de Loge en visiteuren van andere Loge’s. Wij kennen verschillende soorten bijeenkomsten, te weten: 

Open Loges

Dit zijn rituele bijeenkomsten. Veelal zijn het inwijdingen, waarbij de spirituele beleving centraal staat. Zo’n inwijding gaat volgens een vast patroon, een rituaal, dat in Loges overal ter wereld toegepast wordt. Wij spreken mede daarom ook van de universele broederschap. Deze bijeenkomsten houden wij circa eens per maand in onze werkplaats, ook wel Tempel genaamd.

Er zijn drie zogenoemde graden:

  • Leerling  (1e jaar)
  • Gezel (2e jaar)
  • Meester (3e jaar)

​Deze graden worden via een inwijding verkregen. Ook zijn er andere rituele bijeenkomsten bijvoorbeeld: de Opening Werkjaar, de Zomer St.Jan en de Winter St.Jan.

Comparities

Zo’n tweemaal per maand houdt één van ons een voordracht. Die worden door ons in Vrijmetselaarjargon een “bouwstuk”‘ genoemd. Die bouwstukken kunnen over allerlei zaken gaan die degene die de voordracht houdt in zijn leven raken. Daarna hoouden wij een nabespreking waarin wij vragen stellen en gedachten en meningen met elkaar delen en vergelijken. Dat doen we op een bijzondere manier de wij compareren noemen.

Doordat we met een relatief klein aantal leden samenkomen kan iedereen in de nabespreking aan bod komen. Bovendien leer je elkaar mede hierdoor heel goed kennen

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat een bouwstuk zeer persoonlijk is. Hoewel een bouwstuk in de loge wordt opgeleverd, is het geen mening van de loge, maar een persoonlijk visie van degene die het oplevert. Juist in de nabespreking van een bouwstuk onderzoeken wij verschillen en overeenkomsten van inzicht die kunnen leiden tot het beter kennen van de broeder en die het eigen beeld scherpen. Niet zelden komen Broeders zo op nieuwe persoonlijke inzichten. Vrijmetselaren zoeken naar wat mensen verbindt en nemen weg wat mensen scheidt. De comparities zijn daar een goed voorbeeld van.

Studieclub

De studieclub is vaak op de eerste woensdag van de maand. Deze bijeenkomsten zijn informeel van aard. Hier bespreken wij thema’s die leven onder de deelnemers. Vaak zijn het esotherische of spirituelen onderwerpen of actuele levensvragen waarover wij vrij en open van gedachten met elkaar wisselen.

Zelf meemaken?

Bent u benieuwd naar hoe zo een avond er uit ziet? Kom visiteren als u Broeder bent of kom naar een van onze avonden voor belangstellenden als u interesse heeft in de Vrijmetselarij.